C.O.O.L.:Colorful Online Old Laugh
kampanella.hu

MENÜ

Friderika

 

mese gyerekeknek.

 

Miért Friderika ? Mert szeptember 20-án született és akkor ez a név volt beírva a naptárba. Volt ilyen szokás régen.Honnan tudták rókáék,milyen név van akkor a naptárban,legyen az ő titkuk.Na,lám,kiderült rókalányról szól a mese. Amikor Friderika eladó sorba került -így mondják az emberek ha felnőtt a lányuk- elment Kakukk Asszonysághoz,hogy az jósoljon neki. Merthogy ez a pletykafészek az emberek szerint, meg tudja mondani,ki meddig él.Mondanom sem kell, összehordott hetet-havat,hogy ilyen-olyan gazdag férj,külföldi út,meg sok pénz-mind ezt mondja, nem érdemes jóshoz menni ezért a szövegért.Búcsuzáskor belecsempészett egy tojást Friderika szatyrába,mert mint tudjuk nem foglalkoznak a saját gyerekükkel,mással neveltetik fel őket .

Friderika hazatért az emberek által kotoréknak nevezett szép kis otthonába,beült a sarokba és ábrándozott a megigért gazdagságról,meg minden egyéb szamárságról,amit ez a szárnyas locsi-fecsi igért neki.

A jó meleg szatyorban közben kikelt a kis kakukk csibe. Annyukkám, Annyukám csipogta, amikor kitántorgott a szatyorból és meglátta Friderikát. Te kis buta -hökkent meg a rókalány – szaladj innét. Mi rókák minden csirkefélét megeszünk.

-Én nem vagyok csirkeféle, én a te gyereked vagyok !

Na a gazdagság megvan, gazdagabb lettem egy csibével,füstölgött Friderika- most már el tudom képzelni a külföldi utat is !De ostoba is vagyok !

A külföldi utat illetően azonban tévedett.

Az őszi vadászatkor a nagy kapkodásban a vadász felkapta a hátizsákját és bevágta a csomagtartóba,azonban itt bujt meg a kíváncsi rókalány a csibével együtt.A vámosok csak a kilövési engedélyt firtatták,s Friderika meg a csibe máris külföldön volt.

-Rókaszag van, rókaszag van höbörgött egy kutya a kocsi körül,de senki nem figyelt rá.

-Róka ám a nénikéd-kiáltotta Csibe és ráugrott a kutya orrára.Míg a kutya Csibével hadakozott Friderika kiosont a csomagtartóból és elinalt, Csibe utána.Rongyosra járta mind a négy talpát Friderika,mire talált egy erdőfélét,ahol egy fa odvában berendezkedhetett.Viszhangzott az erdő a gyomruk korgásától,olyan éhesek voltak.Erdei boltnak se híre,sem hamva ,egy teremtett lélek sem lakott az erdőben.Hová kerültünk, rémültek meg mind a ketten- mi lesz velünk? Visszaballagtak a fa odvába és álomba sírták magukat.

Másnap felkutatták az egész erdőt és azt kellett tapasztalniuk, hogy semmi sem igazi benne.Ezért, amikor emberek jöttek az erdőbe,már csak legyintettek- ezek sem igaziak. Igenám, de az emberek igaziak voltak és filmet forgattak, az erdőt,mint helyszint,úgy épitették fel, hogy valóságosnak hasson.Minden jelenetet, amit felvettek,rögtön levetítettek egy sátorban,hogy lássák,mit kell kijavítani.

-Ez meg mi ?- üvöltött a rendező.Melyik marha csempészte ide azt a rókát ?-forgott a szeme a rendezőnek.

-Rókáát ?

-Ne játszátok az ártatlant,mert rögtön gutaütést kaptok és én leszek a guta.

-Esküszöm főnök-hebegett a kellékes fogalmam sincs, hogy került ide !

-Miről van neked fogalmad ?Ha legközelebb tűzhányót építesz,betemet bennünket a forró láva?

-De főnök ,ez így jó,ahogy van,ettől a rókától igazi lett az erdő.A következő jelenetben premier plánban mutatom és mindenki el lesz ájulva !

-Tényleg ?- enyhült meg a rendező,azt mondod nem kell ujra venni a jelenetet ?

-Nem bizony, ez így egy hiteles erdő.

-Mi lesz a rókával ?

-Megszeliditjük,mint a Kis Herceg-vihogott a szinész.

-Mindenki a helyére, jön a kilencedik jelenet !

Ez arról szólt, hogy a szerelmespár andalog az erdőben és szerelmes szavakat suttognak egymás fülébeEvégből egy félhold alaku kartonlapra ezüst papírt ragasztottak,beszórták csillogó porral és felkötözték az egyik fa tetejére.Lentről úgy látszott,hogy a fák közül kukucskál ki a hold.

Elkezdődött a jelenet Friderika annyira meghatódott,hogy elkezdte énekelni a rókák szerelmes himnuszát.Csibe pedig kukk-kukkukolta alá a ritmust Nagyon szép volt !

-Állj-kiáltott a rendező,azonnal vegyétek ki ezt a tutulást! Hívjátok Norbit,a zörejest.Ki is vette szépen,ezért lett olyan szegényes a jelenet,dehát a rendező szava szent !

A szinészek semmit nem vettek észre,ők már olyan szövegeknél tartottak, ami benne sem volt a forgatókönyvben.

Közben leesett a műhold és feljött az igazi.Majd látni fogjátok,hogy fent ragyog az igazi hold,lent meg a díszlethold csillog. A szinésznő a jelenet után hatalmas tálca ennivalót vitt a rókalánynak és a kis kakukkcsibének.

Nekem nagyon tetszett a dalod-mondta Friderikának kedvesen.Ezután sok.sok filmben szerepelt Friderika és Csibe.Szinésznő jól tartotta őket, boldogok voltak.Igenám de egyszer végeszakadt a sok filmezésnek.Rendező ekkor eladta őket egy cirkusznak.

A cirkuszban keserves hetek jöttek,különféle kunsztokat kellett megtanulni és végrehajtani.Óriási szám lett belőle.Az artisták mellett asszisztáltak egy másik rókával.Hogy ki volt a másik róka ?

-Egy beképzelt alak

-Egy undok

-Egy ostoba

-Egy himpellér

Rá sem nézett Friderikára, na gondolhatjátok ! Pedig hímnemü volt az istenadta.

Mígnem egyszer próba közben bele nem akadt a lába a tetőponyva kötelébe.Lefelé kógott , pompás látványt nyujtva haragosainak.Bőven voltak ilyenek, undok természete miatt. Eleinte Friderika is boldogan nézte-úgy kell neked-gondolta.Egy idő után úrifiú- mert ez volt a csúfneve- könyörgésre fogta a dolgot.

-Kérlek szépen benneteket,segítsetek !

-Így is tudsz ?- nevettek az artisták Lógj még egy kicsit, egész rendes fiú lesz belőled.!

Friderika egy szempillantás alatt felszaladt a kötélen,kiakasztotta úrifiú lábát és letámogatta a földre. Egyetlen fiú sem fektetett annyi energiát egy lány meghódításába,mint úrifiú.Végül,amikor már igazán rendes róka lett belőle,Friderika igent mondott.

Született egy gyermekük, egy fiú,meg egy lány. Mit akadékoskodtok ?

Igenis Friderika így hívta pici lányát : egyetlenem.Úrifiú pedig azt mondta kicsi fiának : egyetlen kicsi fiam,ne mássz még a fára,korai még ez neked.!

Jajj! Elvesztettük Csibét ! Csibe, Csibe, gyere elő ! Nem jön !

Ha elmentek kirándulni,kiabáljátok – kakukk,kakukk !

Aki megtalálja, számolja meg,mennyit kakkukol vissza,mert ebből lehet megtudni,milyen körzetben van.

Feltétlenül írjátok meg a számot, mert nagyon furdal a lelkiismeretem !

     

  •  

 

Menü
Asztali nézet